22 Mart 2017 Çarşamba

21 Gün Kuralı

21 gün kuralı, psikolojide alışkanlıklar üzerine sık bahsedilen bir kuraldır.

özetle;

bilinçaltına yerleşen bir davranış biçimini değiştirmek için 21 gün boyunca bu davranıştan uzak durarak, bilinçaltına bunu kalıcı bir alışkanlık haline getirme olayıdır.

bu kuralın içinde önemli bir kural şu ki; 21 gün boyunca ilgili davranışın asla gösterilmemesi gerektiğidir. şayet yoğun psikolojik baskı altında kalınıp da bu davranış gösterilirse, tekrar yeniden başlatılmalıdır. örneğin; tırnak yeme rahatsızlığınızın olduğunu varsayalım. güçlü bir irade ile bundan kurtulmak istiyorsunuz ve 21 gün kuralını uygulamaya karar verdiniz. 15nci güne kadar dayandınız fakat çok stresli geçen bir günde bir bakmışsınız ki tırnaklarınızı dişleriniz arasında. bu durumda döngüyü yeniden başlatmalısınız ve tekrar 21 gün boyunca yapmamalısınız. 21 gün boyunca hiç yapmayana kadar devam edilmelidir. bu süre sonunda bilinçaltına davranış biçimi olarak yerleşmiş olacaktır.

bu kural güçlü bir irade ile uygulandığında başarılı sonuçlar verebilmektedir. unutulmamalıdır ki işin özünde inanç ve kararlı olmak vardır.

bu kural özellikle sigarayı bırakmak isteyenlerde uygulanabilmekte ve gayet başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

bu konuda çok fazla sayıda örnekler verilebilir, lakin olayın özü ana hatlarıyla bu şekildedir.