7 Haziran 2013 Cuma
Posted by Blog Yöneticisi
with Henüz yorum yok
eğer bir çay tiryakisiyseniz mutlaka iyi bir çay demliyor da olmalısınız, olabilmelisiniz :)
şimdi öncelikle iyi bir çay demlemek için birkaç alet edevata ihtiyacımız var.
öncelikle; tercihen bakır yada porselen demlik temin etmelisiniz. bu demlikler kaliteli çay için biçilmiş kaftandır ve maksimum kaliteyi bu demliklerde elde edebilirsiniz. bu demlikler diğer çelik demliklere göre fiyat olarak daha pahalı olabilir ama bir çay tiryakisiyseniz bu demlik sizin en doğal hakkınız :) bir kere bu demliği alıp ömür boyu kullanabilirsiniz.
ince belli hafifçe büyük ve kalınca bir çay bardağı çay lezzetinizi arttıracaktır.
iyi bir çay demlemek için şu adımları takip etmelisiniz:
1) alt demliğe kaynamak üzere su koyduğunuz sırada üst demliğe de bir miktar çayınızı ilave ederken bu çayın boyasını almak üzere az miktarda soğuk su döküp tamamen süzebilirsiniz. bu şekilde hem boyasını almış olacak hem de pişmeye daha uygun kıvama getirmiş olacaksınız.
2) suyun birkaç dakika kaynamış olması önemlidir yoksa kaynamaya başladığı hemen ilk anda demlemeye kalkarsınız çiğ bir çay ile karşılaşabilirsiniz. çay suyu iyice kaynamalıdır.
3) çay suyu kaynarken demlikteki çay birkaç dakika kaynayan suyun sıcaklığında durmalıdır veya buna zamanınız yoksa çayı çok hafif bir şekilde kısık ateşte kavurabilirsiniz (kavurma için 5-10 sn yeterlidir). bunu ilk defa duymuş olabilirsiniz ama gerçekten etkili.
4) çayı demleme sırasında üst demliğin altını kısık ateşte bırakıp bir iki kere kaynamasını sağlarsanız daha demlenmiş çay elde edeceksiniz.
5) demleme işlemi bittikten sonra alta su ekleyip üst demliği hafif aralık bırakmayı unutmayın ve altını orta ateşte açın ve 15 dakika boyunca katiyen üst demliği hareket ettirmeyin. özellikle çayın tam pişmesi ve çökmesi için ve güzel renk olması açısından bu önemlidir.
6) 20 dakikada tüketmek üzere tavşan kanı çayınız hazırdır afiyet olsun :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder