12 Aralık 2017 Salı

Kanal Tedavisi





Merhaba, sizlere kanal tedavisi deneyimimden bahsetmek istiyorum. Aşağıda yazacağım bilgiler benim geçirdiğim kanal tedavisi işlemleri içindir. Duruma göre farklı yöntemler uygulanabilir.

Kanal tedavisi denince genellikle akla çok uzun ve çileli işlemler gelir. Diş dolgusu çok sık yapılır da kanal tedavisi sıklıkla başvurulan bir yöntem değildir. Genelde dolguların artık işe yaramadığı durumlarda son çare olarak tercih edilir.

Peki ne zaman kanal tedavisi yapılmalıdır?

Daha önce bir diş dolgusu yaptırmış olup üzerinden baya uzun bir süre (5-10 sene) geçmişse ve bu diş dolgusu delinmiş ya da düşmüşse, eğer dişin içi fazla hasar görmemişse yeniden dolgu yapılması denenir. Eğer ikinci dolgu başarılı olursa ve dolgudan 2-3 hafta sonra bir ağrı sızı ve hassasiyet yoksa kanal tedavisine gerek olmaz. Ama genelde ikinci dolguda dişin içi daha fazla oyulduğundan sinirlere kadar inilir ve ikinci dolgu sinirlere baskı yaparak ağrı ve hassasiyete neden olur. Bu durumda artık son çare kanal tedavisidir. Zaten doktorunuz çekilen röntgene de bakarak buna karar verecektir.

Kanal Tedavisi Aşamaları

  • Tabiî ki ilk aşama olarak lokal anestesi yapılır. 15 – 20 dk ağzın uyuşması beklenir.
  • Eski dolgu kazınarak çıkarılır.
  • Kanal tedavisinin esas işlemi bu aşamada gerçekleşir. Dişin köklerine kadar inilip sinirler yakılarak etkisiz hale getirilir. Yakılarak derken gerçekten yakma işlemi gerçekleşir. Bu işlem sırasında dişçinin alet edevatlarının yanında ispirto gibi yanan bir alev görürsünüz. Ucu ince bir materyal bu alevde ısıtılarak dişin köklerine kadar inilir. Bu işlem sırasında merak etmeyin ağrı hissetmezsiniz çünkü lokal anestezi ile ağız uyuşmuş durumdadır.
  • Köklere inilip sinirler yakıldıktan sonra dişin içi uygun malzeme ile doldurulur. Genelde beyaz dolgu tercih edilir çünkü diğer dolgular daha sert olduğundan dişin kırılmasına sebep olabilir.
  • Dolgu işlemi yapıldıktan sonra işlem tamamlanmış olur. Teknoloji gelişti artık ve eskiden olduğu gibi günler süren tedaviler artık yok. Eskiden sinirleri yaksın diye dişin içine ilaç koyarlarmış sonra geçici dolgu yapılarak bir hafta sonra tekrar o dolgu sökülür ve yeniden yapılırdı. Artık bu işlemler olmadan tek seansta kanal tedavisi tamamlanabilmektedir.
  • Dolgu yapıldıktan sonra işlem bittiğinden yeme içme hemen gerçekleşebilir.
  • Bu işlem toplamda yarım saat ile bir saat kadar sürebilir. Bu sırada çene ve ağız sürekli açık kalmak zorundadır. Bu kısım biraz can sıkıcı olabilir ama sonuçta tedavi için bu kadarlık bir süreye katlanılabilir.

Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi sırasında sinirler yakıldığından diş cansız bir hale bürünür dolayısıyla kırılganlığı artabilir. Bu yüzden bu dişi kullanırken biraz daha hassas olunmalıdır. Sert cisimlerden kaçınılmalıdır.
Kanal tedavisinden sonra birkaç gün ağrı sızı hissedilebilir bu gayet normal bir durumdur ama çok uzun sürerse mutlaka yeniden doktorunuza başvurunuz.
İşlem sırasında yakma işlemi gerçekleştiğinden ağzınızda birkaç gün yanık tadı olması da normal bir durumdur. Sonra kendiğilinden geçecektir.

Son olarak; kanal tedavisi asla korkulacak bir yöntem değildir. Diş dolgusundan bile daha kolay olabilir. Önemli olan doğru doktoru bulmanızdır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim…



0 yorum:

Yorum Gönder